Emsal

Frilansjournalistik, fotografi och faktaböcker

Böcker

Kurdo Baksi Expressen 10/8/2012
”Varje vecka får jag samma frågor, om det så är i Madrid, Beijing eller Köpenhamn: vill kurderna en dag bilda en egen stat? Vilket land förtrycker kurderna mest? Är det oljan som är kurdernas förbannelse? I Drömmen om Kurdistan försöker Ann-Catrin Emanuelsson och Khaled Salih besvara just dessa frågor, och det är en välkommen bok. … Bokens stora förtjänst är just de sidor som avhandlar den legitima grunden för Kurdistanregionens omfattande rättigheter i Irak. Detta borde närstuderas i diskussionerna om förändringar i Syrien och Iran, efter den så kallade arabiska våren. Kan denna irakiska författningsgrund komma att fungera som modell och prejudikat för kurderna och de styrande i Turkiet, Iran och i inbördeskriget sargade Syrien? … Jag är säker på att kurdernas dröm om eget land kommer att bli verklighet, och inom kort. Men denna stat kommer aldrig att vara så stor som majoriteten av kurderna drömmer om.”

Riksdag & Departement 6/12/2012
”Kurderna har under en lång tid försökt nå politisk enhet och självstyre utan framgång. Hur ska deras situation kunna förbättras? Författarna, båda [tidigare] forskare vid Göteborgs universitet belyser deras situation mot en historisk backgrund och utveckling genom århundradena. Det geografiska Kurdistan har aldrig haft en gemensam centralmakt men här beskrivs hur olika denna minoritet behandlats i länder som Turkiet, Iran, Irak och Syrien.”

Bibliotekstjänst (12110104) Sverker Oredsson
”Drömmen om Kurdistan … genomsyras av en optimism som inte är vanlig vid behandling av ämne från Mellanöstern. … Det märks att det finns en förstahandskunskap om de förhandlingar som ledde fram till en uppgörelse mellan kurder, sunnimuslimer och shiamuslimer. Men boken innehåller också nödvändiga uppgifter om utvecklingen för kurder i Turkiet, Iran och Syrien. … Med tanke på att det i Sverige finns 70 000 kurder är detta en nyttig bok såväl för svenskkurder som för svenskar med intresse för kurdisk historia och politik.”

Lisa Pelling Arena 19/12/2013
”Ann-Catrin Emanuelsson har skrivit en fin liten bok om en av alla de Sverige-kurder som under de senaste tio åren återvänt till Kurdistan. … En person som Hazem Kurda är den perfekte återvändaren. Han har under åren i exil skaffat sig massor av kunskaper, han har erfarenhet av framgångsrikt företagande, och dessutom har han pengar att investera. Men inte ens för ”Riskungen” är det enkelt att återvända. Han saknar de rätta kontakterna, och hans byggplaner blir liggande i månader på ministerns bord. Att han trots allt lyckas förverkliga drömmen om en semesteranläggning på barndomens vackra bergsplatå är verkligen en framgångssaga.”

Per Gahrton Sydsvenskan 8/11/2013
“I Riskungen av Ann-Catrin Emanuelsson och Hazem Kurda skildras en svenskkurds väg från gerillakrig, via entreprenörskap i Sverige, till utvecklingssatsningar i den kurdiska hembygden. Kanske kan det bästa i svensk samförståndsanda förmedlas via sådana personliga erfarenheter, kanske kan Sverige därmed bidra till att kampen för att förverkliga 25–30 miljoner kurders berättigade frihetsdröm bedrivs så att den inte åter gör Kurdistan till krutdurk, utan förstärker dess karaktär av demokratisk fredsoas.”

Marie Sjövall VGR Regionutveckling, entreprenörskap och företagsutveckling
“Boken är som ett långt reportage – lättläst och engagerande. Jag läste den med stor behållning. Den är lärorik och visar tydligt på vikten av egna drivkrafter, pengar, ett stort kontaktnät och inte minst ett stort samhällsengagemang, om man ska lyckas. En målgrupp som kan ha nytta av att läsa den är alla som arbetar med att främja nyföretagande och företagsetablering.”

Börje Isaksson Företagshistoria januari 2014
”Gemensamt för de båda (författarna) är att de har författat levnadsskildringar som är betydligt mer spännande och underhållande – och lärorika – än gängse företagarmemoarer. Och de kan ge tydliga exempel på de betydelsefulla nätverk de fått ”på köpet” genom sin bakgrund.”

© 2020 Emsal

Tema av Anders Norén